The wall is up in no time

On wednesday, a deep trench still stretched through the center of wachenroth; on thursday, the new retaining wall was already in place. Work on the redesign of the village center is progressing rapidly: "we are right on schedule", says engineer robert rub from hochstadter planning office maier.

The civil engineering company that carried out the earthworks had worked very draughtily. After completion, the wall will be the most prominent element in the center of wachenroth: at its highest point, about three meters high, it will separate the upper village square from the lower-lying staatsstrabe. According to the plans, the wall and the new route of the state road will be separated from each other only by a fifty-centimeter-wide scraper curb.

Before the project was implemented, long and controversial discussions preceded the redesign of the center of wachenroth. The wall was not the only thing that divided opinion. In the end, it was the express wish of the council that the wall be finished with a veneer of real natural stone. The request was met by a special procedure: the natural stones were already embedded in the still soft concrete during production. For the safety of the high lying village square, a lander will be placed on top of the wall.

"The gelander must fit exactly to the wall", engineer valentin maier has set himself the target. The fathers of the municipalities have not yet decided on the matter. On the other hand, it can be assumed that the wall will be a special "eye-catcher" gets. It will most likely be adorned with the community’s coat of arms.

According to the schedule, the eastern part of the staatsstrabe is to be completed this year. In the course of the redesign, the district of erlangen-hochstadt will also renew its road in the direction of weingartsgreuth as far as the railroad line. The side and edge areas are to be completed next year as part of the village renewal project.

Leave a Reply

Your email address will not be published.